Välfärden

Något som vi tar förgivet, den ska bara finnas där. Jag tycker Socialdemokraternas senaste film är klockren. 

 1. Har du barn, vill du ha barnomsorg
 2. Har du barn, vill du ha skola
 3. Blir du sjuk, vill du komma till en läkare
 4. Får du ont i tänderna, vill du komma till tandläkaren
 5. Blir du arbetslös, vill du ha en inkomst som du trots allt kan leva på
 6. När du blir pensionär, då vill du ha en pension som du kan leva på
 7. När du inte klarar av att bo kvar i ditt hus eller lägenhet, då vill du få ett boende med hjälp.
 8. Du vill ha vägar att ta dig fram på
 9. Du vill ha belysning utanför på gatan där du bor
 10. Du vill ha polis, sjukvård, brandkår
 11. Du vill ha idrottshallar, skolor, fritidsaktiviteter, föreningslokaler, äldreboende, servicehem.

Allt detta ska skatten räcka till. Är det inte så att man får vad man betalar för? Om du betalar 10 öre i skatt på din inkännande 100-ing, vad får du för kvalité då? Om du höjer din insatts lite, får du då mer för pengarna? Om du höjer till 20 öre, tror du att det blir en bättre service  då?  Tänk på det när du nästa gång ojar dig över skatten. 

Men det är inte bara det, om du driver ett eget företag, då vill du ha vinst och tjäna så mycket pengar det bara går eller hur? Det är inte någon skillnad på de som driver egna företag inom välfärden, de som driver vårdcentraler, skolor eller andra privata verksamheter driver det för att tjäna pengar, de är inte ute efter att erbjuda DIG det bästa utan de erbjuder det de måste för att få bedriva sin verksamhet (ja det finns undantag). Tänk dig då att de 20 öre som du betalar i skatt eller kanske den 1 kronan du betalar, där går 70 öre till vinstdrivande företag, du får service som i kommunal och statlige regi skulle ge dig ett värde på 70 öre, men i det privata får du kanske ut 35 – 40 öre i värde på servicen resterande pengar går till företagets ägare. Alltså 30 öre går direkt från din skatt rakt ner i privata aktörers ficka. 

Därför är jag mot privata aktörer inom välfärden, oftast erbjuder de inte ett bättre alternativ utan de erbjuder samma alternativ men till en högre kostnad för dig. Ja du betalar samma pris för ett besök hos läkaren men tänk då att de 300: – som du betalar där för besöket, där går en viss summa direkt till ägaren. Betalar du 300: – för ett läkarbesök i regionens regi, då går de pengarna tillbaka till dig och till vården. Alltså får du mer för pengarna om det drivs i kommunal/regional/statlig regi. 

Privatiseringen är inte något som gynnar dig i alla lägen.  

Dela det här inlägget: